Nedeľa XXII. po Turícach

In: KÖRPER, K.: Prameň z Boha. Modlitebná, obradná, omšová, rozjímačná a poučná kniha pre vzdelaných katolíkov. Spolok sv. Vojtecha: Trnava, 1948. Nihil obstat. Dr. Josephus Szombath, cenzor dioec. Imprimi potest. Nr. 10.228/1942. Tyrnaviae, die 28. Novembris 1942, Dr. Paulus Jantausch, Eppus, Admin. Apostolicus.


Podlosť farizejov bola v tom, že poslali so svojimi učeníkmi aj prívržencov Herodesových, exponentov Ríma. Keď Ježiš pripustí platiť daň rímskemu cisárovi, je proti zákonu mojžišovskému, ktorý pozná len jedného panovníka, Boha. Keď zakáže platiť daň, majú zasa Rimania dôvod, aby ho obžalovali ako buriča proti rímskej moci. Ježiš spokojne a dôstojne odrazil ich útok a zmaril ich plán.

Cisárovi, čo je jeho, a Bohu, čo je Božie. Patríme dvom svetom: tunajšiemu, ktorý spravuje štátny život, a nadprirodzenému, ktorý spravuje duševný život. I tu i tam treba nám verne konať svoje povinnosti. Duševne založený človek je jedine spoľahlivým štátnym občanom, lebo pokladá štát za útvar spoločenský, Bohom samým nariadený, v rámci ktorého treba preukázať poslušnosť a úprimnú oddanosť. Vernosť štátu je pre katolíka otázkou svedomia.

Najsvätejšou povinnosťou katolíka ako štátneho občana je, pričiniť sa, aby sa v štáte dostalo aj Bohu tej pocty, ktorá mu patrí. Zbožnosť dáva mravné sily, bez ktorých ani jeden štát neobstojí. Katolík musí všetky svoje práva a sily vynaložiť a uplatniť, aby vedenie v štáte nedostali do rúk živly, ktoré podkopávaním Božej a mravnej autority ohrozujú zdravý kultúrny vývoj a existenciu štátu. Trpezlivosť s takýmito ľuďmi nesmie znamenať slabosť alebo hriešnu zhovievavosť. Štát viesť majú najcennejší a duševne najvyspelejší ľudia, teda ľudia vystrojení vrcholom inteligencie: náboženským životom.

Mnoho sklamania si ušetrím, keď sa naučím spoznať ľudí. Najmä tých, čo nehovoria úprimne, svoje tajné žiadosti zakrývajú do lichotivých slov zdvorilosti, a sú podlí sebci, ktorí zo škody iných majú svoje úspechy.