Záverečné poznámky k obradu vysluhovania sviatosti manželskej.
16. Tum aspergat eos aqua benedicta, et dimittit in pace. Quando plures simul copulantur, benedictio anulorum et reliquee benedictiones plurali numero semel fiunt. 

16. Potom ich pokropí svätenou vodou, a prepustí ich v pokoji. Ak ide o sobáš viacerých párov súčasne, potom sa robí iba jedno požehnanie prsteňov a pri ostatných požehnaniach použije sa množné číslo.


 
17. His expletis, si benedicendae sint Nuptiae, Parochus Missam pro Sponso et Sponsa, ut in Missali Romano, celebret, servatis omnibus, quae ibi praescribuntur.
 17. Ak nasleduje pri takomto hromadnom sobáši svätá omša za ženích a nevestu, potom v požehnaní v rámci omši, nasleduje farár rubriky rímskeho misálu tak, ako sú tam predpísané bezo zmeny.

 
18. Peractis omnibus, Parochus manu sua describat in librum Matrimoniorum nomina conjugum, et testium, et alia juxta formam praescriptam: idque, licet alius Sacerdos, vel ab Ordinario delegatus, Matrimonium celebraverit. Et si qua dispensatio seu in denuntiationibus, seu in aliquo impedimento intervenerit, pariter adnotabit.

Praeterea Parochus in libro quoque Baptizatorum adnotet conjugem tali die in sua parcecia Matrimonium contraxisse. Quod si conjux alibi baptizatus fuerit, Matrimonii Parochus notitiam initi contractus ad Parochum Baptismi sive per se sive per Curiam episcopalem transmittat, ut Matrimonium in Baptizatorum librum referatur.
 18. Po všetkých obradoch zaznamená farár do knihy krstov svojej farnosti vlastnou rukou mená manželov a ich svedkov ešte v deň ich sobáša, a to predpísaným spôsobom. Takýto záznam vykoná farár v knihe krstov svojej farnosti vlastnou rukou i v prípade, že sobáš sa uzatvoril pred iným kňazom alebo delegátom na to zmocneným. Pričom zaznamená i skutočnosti o vykonaní ohlášok, resp. o prekážkach, ktoré z nich vyplynuli.

Okrem uvedeného zaznamená farár do knihy krstov i deň uzavretia manželstva v jeho farnosti. Ak bol ktorýkoľvek zo snúbencov pokrstený v inej farnosti, než v tej, v ktorej sa sobášil, farár, ktorý pár sobášil, buď pošle sám, alebo osobne nahlási, alebo doručí prostredníctvom biskupskej kúrie, oznámenie o sobáši tej farnosti, v ktorej bola jedna zo strán pokrstená, aby bol v tej farnosti vykonaný tiež zápis o sobáši.

Teraz nasleduje sv. omša za ženícha a nevestu.